Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar SATSO'da Sakarya İş Dünyası ile Bir Araya Geldi
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ve Meclis Başkanı Erdem Ercan’ın ev sahipliği yaptığı toplantıya Sakarya Valisi Rahmi Doğan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, AK Parti Sakarya Milletvekilleri Lütfi Bayraktar ve Ertuğrul Kocacık, AK Parti İl Başkanı Yunus Tever, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, Oda ve Borsa Başkanları, Mesleki Tabanlı Sivil Toplum Kuruluşlarının Başkanları, SATSO Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyeleri ile çok sayıda SATSO Üyesi iş insanı katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ şunları dile getirdi: “Sayın Bakanımızı Odamızda ağırlamaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. SATSO 1917 yılında kurulmuş, bugün 20 binden fazla üyesinden aldığı güçle şehrine, ülkesine hizmet veren önemli bir kuruluştur. Sakarya’ya güç veren bir genetik yapıda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Üyelerimiz de değer üretmeye ve katkı vermeye devam ediyorlar. Şehrimiz Marmara’nın ve ülkenini en önemli üretim merkezlerinden biri konumunda. Yıllık 10 milyar dolara yakın üretimden ihracatımız mevcuttur.
Aynı zamanda geçmişten gelen önemli ticari kültüre sahip bir şehirdir. Bunun yanında turizm şehriyiz ve ciddi bir potansiyel barındırıyoruz. Önemli yolları ve üreten büyükşehirleri birbirine bağlayan kavşak noktasında önemli bir konuma sahip. Bizler SATSO meclis toplantılarımızda her ay güncel konuları, sorunları tartışıyoruz, bu sorunlara karşı çözümleri de değerlendiriyor ve bunu gündeme getiriyoruz. Bu hep konuştuğumuz ve sizler gelmeden de üyelerimizden gelen talepleri toplayarak 11 maddelik bir talep-öneri listesi hazırladık. Bunları Bakanımıza arz etmek istiyorum.
1. YEKA GES ihalelerine OSB’lerin de katılabilmelerinin sağlanması OSB katılımcılarının daha uygun bedelli enerji kullanabilmelerinin önünü açacaktır.
2. Enerjiyi ağırlıklı olarak kışın tüketen küçük işletmelerin özellikle tavuk çiftliklerinin enerji alışverişlerinin yıllık toplam üretim ve tüketimleri üzerinden faturalandırılması istenmektedir.
3. OSB’lerdeki işletmelerin kendi öz tüketimleri kadar GES kurmalarına izin verilmelidir.
4. Şebekeye enerji vermeden işletmelerin kendi öz tüketimleri kadar trafo merkezi kapasitelerine bakılmaksızın çatı GES yapabilmeleri sağlanmalıdır.
5. • Mevzuat değişiklileriyle, işletmelerin kapasite sınırlamasına takılmadan , öz Tüketim Amaçlı depolamalı GES Yatırımları Yapmalarının Önünün Açılması , Hem Sektörün canlanmasına hem de Karbon Ayak İzinin azaltılmasına Katkı Sağlayacaktır.
6. Görevli dağıtım şirketleri güvence fark bedellerini abonenin fatura borcu olmasa dahi yönetmelik gereği fatura etmektedirler. Borç yoksa risk de oluşmamışsa güvence fark bedellerinin fatura edilmemesinin sağlanması istenmektedir.
7. 2 bin metrekare'nin üzerindeki inşaatlarda iskan alınması aşamasında çelişen yönetmelikler yatırımcılara zarar vermektedir. Yeni binalarda enerji ihtiyacının %10'unun yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması mecburiyeti vardır. Proje aşamasında inşaat ruhsatı alanlar, iskan aşamasında çağrı mektubu alamadıkları ve ges yatırımı yapamadıkları için iskan alamamaktadırlar.
8. Yeni açılan imar alanlarında özellikle enerji altyapı hizmetleri yapılaşmanın gerisinde kalmaktadır. Özellikle konut üreticisi inşaat şirketlerimiz konut sahipleriyle sorunlar yaşamaktadır. Dağıtım şirketlerinin altyapı hizmetlerinin karşılanmasında hızlarının artırılması beklenmektedir.
9. Dağıtım şirketi kaynaklı enerji kesintileri sayı ve süreleri üyelerimizin taahhütlerinde ekonomik kayıplar oluşturmaktadır. Bu durumun artan enerji ihtiyaçlarına mevcut şebekenin yeterli olmamasından kaynaklandığını düşünüyoruz.
10. Özellikle alçak gerilim aboneliklerinde bürokrasi ve süreçlerin uzunluğu kaçak enerji kullanımının önünü açmaktadır. Dağıtım şirketleri bu sürecin uzamasıyla kullanıcılara kaçak enerji bedeli fatura etmektedir.
11. OSB’ lerin genişleme alanlarında bulunan enerji iletim ve nakil hatlarının deplase edilmeleri gerekmektedir. TEİAŞ ve TEDAŞ hatlarına ait istimlak ve irtifak haklarının iadesinde çok yüksek bedeller istenmektedir. Bu bedellerin iadesinde ekspertiz değerlerinin hesaplanmasında hatların amortisman değerlerinin düşülmesi ve arazi bedellerinin tarla değerleri üzerinden yapılması gerektiğine inanıyoruz.
Bu konulardaki taleplerimiz ve önerilerimize ilgi göstererek gerekli çalışmaları yapacağınıza yürekten inanıyoruz. Toplantımıza ve üyelerimizin beklentilerine desteğiniz için teşekkür ederiz. Bizler SATSO olarak hem şehir hem de ülkemizin gelişimi, iş dünyasının sorunlarının çözülmesi adına görev ve sorumluluklarımız çerçevesinde destek olmaya hazırız.” dedi.
Başkan Altuğ’un açılış konuşmalarının ardından SATSO üyeleri sırayla söz alarak talep, öneri ve beklentilerini iletme fırsatı buldu.
Tüm soruları not eden Bakan Bayraktar genel olarak cevapladığı konuşmasında özetle şunları dile getirdi: “
Buraya Sakarya iş dünyamızın bizlerden beklentilerini sorunlarını ve çözüm önerilerini dinlemek üzere geldik. Sakarya için Ankara’da da yoğun bir gündem oluşuyor. Vekillerimiz, Belediye Başkanımız, SATSO gibi şehrine hizmet eden STK’larımız ve TOBB Başkanımız ile sürekli iletişim içerisindeyiz.
Sizlerden gelen beklentiler ve öneriler çok önemli. Bakanlık olarak sorumluluğumuz çok fazla çünkü her saniye ülkenin tamamına enerji temin etmek zorundayız. Her saniyeyi, her ayı, yılı ve bir asrı planlamak büyük bir emek gerektiriyor. Bizler tüm projelerimizi enerjide dışa bağımlılığı bitirmek için uğraşıyoruz. Sakarya 10 milyar dolar ihracat yapıyor. Katma değerli ihracat olması daha da önem arz ediyor ve bunun için de çabalıyoruz.
Ciddi bir enerji ithalatımız var. 32 milyon araca akaryakıt, 42 milyon konuta yakıt bulmak lazım. 55 milyar metreküp doğalgaz bulmak gerekiyor. Ülkemizde enerji talebi de gün geçtikçe artarak devam ediyor ve daha da artacaktır. Biz ülke olarak kalkınacağız ve de bunu doğayla uyum içerisinde, doğayla iş birliği içerisinde yapacağız. Dünyada jeotermal enerjide 4. sıradayız.
Sakarya gaz sahasında 2016 yılından sonra petrol ve doğalgaz aramasında yeni bir çağ başlattık. 2020 yılında cumhuriyet tarihinin en büyük keşfini yaptık. Aynı zamanda yılda 2 milyar dolarlık değere sahip petrol çıkarıyoruz. Kendi karalarımızdan ve denizlerimizden sağlamaya çalışıyoruz.
İş dünyamızın GES projelerine çok yakın ilgisi ve yatırımları var. Biz her zaman enerjiyi çeşitlendirmeye çalışıyoruz. Dünyanın maden çeşitliliği bakımından da 7. Ülkesiyiz. Dengeli bir enerji üretim portföyü oluşturmaya çalışıyoruz. Enerjimizi verimli ve sürdürülebilir kullanmak artık çok daha fazla önem arz ediyor.
Avrupa’ya ihracatta yeşil mutabakat süreci var. Nükleer enerjimiz bu yeşil mutabakat sürecinde sanayicimize katkı sağlayacaktır. Yenilenebilir enerjinin kullanımı ve yatırımı için ise meclise sunmaya hazırlandığımız reform paketimiz var ve bununla yatırımcımızın işini kolaylaştırmayı amaçlıyoruz.
Burada SATSO Başkanımız ve üyelerinden duyduğumuz sanayi siteleri ve bölgelerindeki sık kesintileri kabul edemeyiz. Bunlara yönelik elektrik dağıtım şirketlerimize gerekli görevleri verip gelişmeleri yakından takip edeceğiz. GES projelerinde çok ciddi bir kapasite hakkı tanıdık ve o kapasite henüz dolmadı bile.. İzin sürelerinin kolaylaştırılması yatırım taleplerinin yükseltilmesi çalışmamız var.
En pahalı enerji, olmayan enerjidir. Bir fabrikanın 2 saat elektriksiz kalması çok daha büyük maliyettir. Bizler bu olmasın diye çabalıyoruz. Sanayicimizin finansman, faiz, işçilik maliyetleri gibi dertlerinin farkındayız. Sanayicimizin her zaman yanındayız. Elektrik üretimi konusunda 5.1.h modeliyle devam edeceğiz.” dedi.