TÜBİTAK Destekli DevSecOps Eğitim Kampı Tamamlandı

Eğitim 15.07.2025 - 14:53, Güncelleme: 15.07.2025 - 14:53 2980 kez okundu.
 

TÜBİTAK Destekli DevSecOps Eğitim Kampı Tamamlandı

Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. M. Fatih Adak’ın koordinatörlüğünde yürütülen “DevSecOps Eğitim Kampı 2025”, 9–10 Temmuz tarihlerinde Sakarya’da gerçekleştirildi.

TÜBİTAK 2237-A desteğiyle düzenlenen iki günlük eğitim programı, modern yazılım geliştirme süreçlerine güvenliğin nasıl entegre edileceğini öğretmek ve yazılım yaşam döngüsünün tüm aşamalarına güvenlik bakış açısıyla yaklaşılmasını sağlamak amacıyla Türkiye genelinden seçilen başarılı mühendislik öğrencilerini bir araya getirdi. 12 üniversiteden 30 öğrenci katıldı Etkinliğe Marmara Bölgesi’ndeki 12 farklı üniversiteden Bilgisayar, Yazılım ve Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümlerinden 30 öğrenci katıldı. Katılımcılar, sektörde aktif görev alan uzmanlar ve akademisyenlerden oluşan 14 kişilik eğitmen kadrosuyla hem teorik bilgi hem de uygulamalı deneyim kazandı. Eğitim kampında; yapay zeka destekli yazılım geliştirme, CI/CD süreç güvenliği, güvenli kodlama, konteyner teknolojileri (Docker, Kubernetes), bulut bilişim (SaaS, PaaS, IaaS), güvenlik otomasyonu (SOAR), SAST ve DAST gibi modern güvenlik test yöntemleri işlendi. Her sunumun ardından yapılan uygulamalı oturumlar sayesinde öğrenciler, teoriyi pratiğe dönüştürme şansı buldu. Öğrenciler; Jenkins, SonarQube, AttackFlow gibi araçları doğrudan deneyimleyerek güvenli yazılım geliştirme süreçlerine yönelik sektörel bakış açıları kazandı. Üniversite-Sanayi iş birliğinde önemli bir adım Kamp sonunda tüm katılımcılara ve eğitmenlere sertifikaları takdim edildi. Üniversite-sanayi iş birliğine örnek oluşturan eğitim programı, Türkiye’nin siber güvenlik ve yazılım alanlarındaki çalışmalarını destekleyen bir uygulama oldu. Etkinliğin koordinatörü Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. M. Fatih Adak, kampın temel hedefinin yazılımda güvenliğin yalnızca son aşamada değil, tüm geliştirme süreci boyunca dikkate alınması gerektiği anlayışını öğrencilere kazandırmak olduğunu belirtti ve katılımcıların edindikleri bilgileri uygulamaya dönüştürerek sektöre hazır bireyler haline gelmelerinin en önemli kazanım olduğunu vurguladı.
Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. M. Fatih Adak’ın koordinatörlüğünde yürütülen “DevSecOps Eğitim Kampı 2025”, 9–10 Temmuz tarihlerinde Sakarya’da gerçekleştirildi.

TÜBİTAK 2237-A desteğiyle düzenlenen iki günlük eğitim programı, modern yazılım geliştirme süreçlerine güvenliğin nasıl entegre edileceğini öğretmek ve yazılım yaşam döngüsünün tüm aşamalarına güvenlik bakış açısıyla yaklaşılmasını sağlamak amacıyla Türkiye genelinden seçilen başarılı mühendislik öğrencilerini bir araya getirdi.

12 üniversiteden 30 öğrenci katıldı

Etkinliğe Marmara Bölgesi’ndeki 12 farklı üniversiteden Bilgisayar, Yazılım ve Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümlerinden 30 öğrenci katıldı. Katılımcılar, sektörde aktif görev alan uzmanlar ve akademisyenlerden oluşan 14 kişilik eğitmen kadrosuyla hem teorik bilgi hem de uygulamalı deneyim kazandı.

Eğitim kampında; yapay zeka destekli yazılım geliştirme, CI/CD süreç güvenliği, güvenli kodlama, konteyner teknolojileri (Docker, Kubernetes), bulut bilişim (SaaS, PaaS, IaaS), güvenlik otomasyonu (SOAR), SAST ve DAST gibi modern güvenlik test yöntemleri işlendi. Her sunumun ardından yapılan uygulamalı oturumlar sayesinde öğrenciler, teoriyi pratiğe dönüştürme şansı buldu. Öğrenciler; Jenkins, SonarQube, AttackFlow gibi araçları doğrudan deneyimleyerek güvenli yazılım geliştirme süreçlerine yönelik sektörel bakış açıları kazandı.

Üniversite-Sanayi iş birliğinde önemli bir adım

Kamp sonunda tüm katılımcılara ve eğitmenlere sertifikaları takdim edildi. Üniversite-sanayi iş birliğine örnek oluşturan eğitim programı, Türkiye’nin siber güvenlik ve yazılım alanlarındaki çalışmalarını destekleyen bir uygulama oldu.

Etkinliğin koordinatörü Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. M. Fatih Adak, kampın temel hedefinin yazılımda güvenliğin yalnızca son aşamada değil, tüm geliştirme süreci boyunca dikkate alınması gerektiği anlayışını öğrencilere kazandırmak olduğunu belirtti ve katılımcıların edindikleri bilgileri uygulamaya dönüştürerek sektöre hazır bireyler haline gelmelerinin en önemli kazanım olduğunu vurguladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sakaryakent.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
aohbet islami chat omegla türk sohbet cinsel sohbet dini chat plastik çember